Anelidofobia

18.05.2006

Să mi se-noade ochii în "teoria autoamniastiva":*

"Am elaborat o teorie autoamnistiativa lejera si credibila : pe masura ce lumea evolueaza noi vrem sa depashim limitele sa exploram lucruri, oameni si senzatzii.Unii o fac in mod constructiv altzii nu pot din tertze motive si atunci fac realitatea sa fie cum vor ei si cum altfel potzi face asta decat folosindu-te de un halucinogen. Mai exct acu 70 de ani nici prietenii, nici marea, nici muntzii nu mai au farmec daca nu mergem la caminul cultural sambata. Acu ...caminul si toate celelalte e desuet le facem noi roz. In concluzie ne imbatam din debordantza de imaginatzie, din dorinta de nou, din nevoie de adrenalina, dintr-un spirit temerar....si alte si alte scopuri NOBILE si nicidecum din vreo slabiciune." Luissiana


***

Pomana de la înmormântarea unchiului Mituş, tata' lu' Nelu (1987).

Masă lungă, denivelată, făcută prin alăturarea altor mese de înălţimi diferite, aduse de prin vecini. Scaune la fel. Mirosuri amestecate: ciorbă de vită facută la căldare, pe pirostrii, lemn de brad ars, balegă, fân, cenuşă şi tămâie.
Bică (~50 ani- camaşă suflecată pătată cu vaselină, tatuaj cu ancoră pe antebraţ cu 1900 toamna, bătut cu băţu' de chibrit, piele şi os, mai mult os)
Nea Marin (~60 ani - bonom, gras, jovial - cămaşă albă, călcată, ilic de lână, curat, maro).
Alţi vecini şi rude, copii care se zbenguie în jurul mesei ori se holbează la cei bătrâni. Orătănii.

Se bea ţuică de corcoduşi şi se vorbeşte despre mort.

Nea Marin: - Bică, las-o mai uşurel cu ţuica aia, că e pomană bă, nu e nuntă

Bică:- Marine beau de la tine? Beau pentru sufletu' lu' Mituş că i-o fi şi lui sete, Dumnezeu să-l ierte! (Varsă câţiva stropi în ţărână)

Nea Marin: - Dumnezeu să-l ierte! Ce folos ţi-o aduce atâta băutură nu ştiu...

Bică: - Păi uite bă ce folos: Eu, la cât spirt am băut la viaţa mea, după ce m-or pune ăstia-n groapă, stau aşa cum mă vedeţi luni bă, luni! M-auzi? Poate ani!

O femeie: - Nici iarba n-o creşte unde te-or îngropa dă afurisit ce eşti!

Bică: - Un vierme nu s-atinge dă mine, dă la atâta spirt, pă când tu, cu burtoiu' ăla al tău, plin dă căcat, plezneşti cum mori, te umpli dă viermi. Nici 2 zile nu ţii, te împuţi. (mai rade un păhărel de ţuică după care tăios:)
Acum ai înţeles la ce folos beau atâta tărie?

Nea Marin: - !?

Bică: - Mi-e frică dă viermi

* click să vezi linku'


[+/-] afişează/închide

0 comentarii: