15 zile

Idei despre cat de superficial e unul sau altul, despre cât de "minciuna" sunt eu iar imi vâjâie prin cap. Majoritatea prietenilor din garda veche s-au facut oameni serioşi numai eu mă ambiţionez într-o "tinereţe fără bani şi fără bătrâneţe".

- Băi Aristide ştiai ca anii de studenţie se iau în calcul la pensie?
- Să mori tu? Nu ştiam. Nu cred!
- Hehe, crezi nu crezi, aşa e. Dacă te ambiţionezi umpic vei ieşi la pensie direct de pe băncile facultăţii.
- Hehe.
- Da bă şi cu ocazia asta intri şi-n cartea recordurilor, iei o cârcă de bani.
- Cât?
- Nu ştiu exact, câteva sute de mii de euroi oricum.
- Dolari!
- !?
- Dolari mă că e americană invenţia -The Guinness Book.
- Ce facultate faci după asta?
- Nu mai fac mă niciuna m-apuc, în pula mea, să muncesc că mi s-a acrit de studenţie şi de sărăcie.
- Nu te văd muncitor. Hehe. Găseşti tu vreo mătuşă Tamara ceva.
- N-auzi mă că mă fac om serios? M-am săturat!
- Eu nu te cred, da mă rog, cum zici tu...
- Ce faci weekendu’ asta?
- N-am nimic în plan, un munte ceva?
- Ce zici vă băgaţi la un Moldoveanu?
- Stai să vorbesc cu Cătălina.

După 2 zile, vineri noaptea, octombrie 2006, baza masivului Făgăraş:

- Putem să mergem până la cabana Sâmbăta la frontale.
- E târziu coaie, care e schema dacă ajungem la 3 noaptea nu e nici o şmecherie. Mai bine dormim aici şi pornim mâine la prima oră, odihniţi şi pe lumină.
- Rămânem aici dacă voi vreţi aşa dar tu nu vezi cum arată pensiunea asta? E soto un bulion pe noapte dacă nu mai mult.
- Hai cu mine să-ntrebăm, vedem care-s scorurile. Dacă e nasol punem cortu' şi gata.

Pensiunea arată belea. 3 margarete. Ca peste tot şpaga îşi face treaba. Cu 200 de mii pentru femeia de servici(să trăiască), ne cazăm pe furiş. Somn de voie până a 2-a zi la 7 a.m.

- Luăm prosoapele să ne scoatem banii?
- Hehe, sunt noi nouţe, dacă le luăm ieşim pe plus da o băgăm pe amărâta aia la plată. A fost om cu noi nu se face!
- Hai bă nu fi fraier că am nişte perdele cfr pe post de proasoape...
- Hehe, du-te-n pula mea de distrus, lasă-le-n morţii lor de prosoape du-te pe la vreo-nmormântare sau pomană ceva dacă vrei prosoape fără sigla cfr.
- Eşti fraier, oricum nu mai treceam noi p-aici.

Munţii se ridică din pământ în faţa noastră, dintr-o dată. Făgăraşul are ceva dârz şi obraznic ca un bărbat ţapăn şi vulgar.
Urcăm, e o vreme de zile mari. Am fost destul de norocoşi anul ăsta cu vremea. Mi-amintesc că acu’ vreo 3 sau 4 ani în Apuseni ne-a plouat o săptămână-ntreagă d-ajunsesem să visez broaşte.
Lăsăm cabana Sâmbăta în urmă. Arată groaznic. E cam "puşcată" ca să folosesc cuvântu unui arădean când a venit vorba de cabană.
Pentru a ajunge pe creastă de la cabana Sâmbăta sunt 3 variante marcate una normală şi 2 pentru "turişti încercaţi". Ghici pe unde am luat-o?
Da. Ai ghicit. Nu e chiar floare la ureche dar nici vreun capăt de lume.
Am ajuns să iubesc marcajele şi traseele marcate după ultimile experienţe prin munţi. Făgăraşul e excepţional de bine marcat. Felicitări celor care au facut-o!
Odată ajunşi în creastă nu mai avem decât 5 vârfuri până la Viştea – Moldoveanu.
Planul e să înnoptăm la refugiul de la poalele vârfului Viştea Mare.

Noaptea în luna octombrie temperatura scade, de obicei, sub O grade pe creasta Făgăraşului. Sacu' meu de dormit e varză dar nu conteaza, avem o juma' de votka la noi. Dacă aveam 1 litru nu cred că-mi mai trebuia sac deloc.
Cum vremea e frumoasă şi cum nu suntem singurii virusaţi ne aşteptăm să găsim refugiu' plin. Dăm de zor din picioare poate apucăm un loc, maxim două.
Ajungem la refugiu pe la 5 p.m. Ne calificăm pentru locul 2. La refugiu mai este doar un arădean superbine echipat. De fapt e atât de bine echipat ca n-are nevoie de refugiu, şi-a montat o bijuterie de cort chiar pe marginea crestei.
Refugiul arată bine. A fost tencuit şi zugrăvit de curând. Dacă oligofrenii care cară până acolo diverse s-ar obosi să îşi ia ambalejele şi gunoiul înapoi ar fi perfect.
Ultimii veniţi sunt o gaşcă de liceeni. Au ajuns pe la 12 -1 noaptea. Am înţeles că au plecat pe întuneric dinspre Podragu. Ce vrei, trebuie să-şi vândă ş-ăştia cu televiziunile ştirile. Fără adolescenţi inconştienţi şi teribilişti de genu’ ăstora care să crape prin munţi ce-ar mai vinde?

A doua zi suntem în picioare odată cu prima geană de lumină. Pe Viştea mare un tată îşi învaţă feciorul de 5-6 ani numele vârfurilor din jur. Puştiul îi soarbe cuvintele, Făgăraşul i se oglindeşte şi îi arde în privire. Pielea mă furnică.

Vărful Moldoveanu se trezeşte cu noi în cârca lui. E un vârf prietenos care ţine cu Steaua. Flutură mândru agăţat de-o cruce steagul Stelei. Stăm la o vorbă cu el. Îl tachinez şi-l întreb cum se-nţelege cu vecinu lui ungur, Viştea Mare. Râde şi zice să-mi văd de treaba mea că ei sunt prieteni buni. Că-n iernile grele când noi ne ascundem după sobe, calorifere şi cojoace ei doi îşi alină urâtul şi îşi povestesc câte-o amintire cu daci, cu flori de colţ şi cu vulturi ca să mai uite de viscolul care le roade creştetele.

Îi promit ca trec în vara care vine să-l văd iar, îmi iau râmas bun şi cobor. Lângă refugiu se odihneşte un bătrân cu nepoată-sa alături.
Ne salutăm. Ne-ntrebă despre traseul prin care am venit, vrea să coboare p-acolo. Îi dăm toate lămuririle cum ne pricepem mai bine. Nepoata-sa face poze.

(....)

- Din creastă s-ar putea să nu vedeţi marcajul triunghi galben. Cel mai uşor e să număraţi a 2-a viroagă prin care se poate coborâ pe stânga.
- Mulţumesc. Voi pe unde vreţi să coborâţi?
- Pe triunghi roşu, chiar pe aici.
- Până-n Victoria?
- Nu, vom face la un moment dat dreapta pe un drum forestier spre mânăstirea Sâmbăta.
- Drum bun!
- Mulţumim la fel! (curiozitatea e mai puternică decât bunu simţ şi îl întreb). Iertaţi-mi curiozitatea, ce vârstă aveţi vă rog?
- Hehe, 75 de ani şi 15 zile.
- Mulţi înainte! (îi strâng mâna şi plec)

7 comentarii:

Anonim spunea...
octombrie 25, 2006
 

draga aristide,
permite-mi sa te atentionez ca te contrazici singur. tineretea fara bani si fara batranete nu accepta comentarii demne de cercul sahistilor din cismigiu : tinerii din ziua de azi sunt niste inconstienti taica. noi pe vremea noastra nu faceam asa ceva...
in rest, placut povestirea si la mai multe;-)

daca am fost odata tânăr şi inconştient asta nu inseamna ca o sa rămân mereu tânăr.
in concluzie ciutanii au exagerat cu Făgăraşu' la frontală, puteau s-o mierlească uşor.
mulţam pt. urări, Nicoleta.

bah eu despre saracia ta am dubii...ca vaz ca te cam plimbi dar despre tinerete..........cred ca ai o perceptie gresita. Oficial 30-50 e varsta a doua!!!
dupa cum vad vrei sa te apuci da munca sa scapi de saracie! o sa fii un batranel simpatic , plin de povestiri plicticoase gata sa le spuna tuturor care o sa te asculte daca le faci si cinste..ca doar ai bani nah!!da nu fii trist ca si columbenu ie batran si cu bani si uite ce fericit ie!

cică un reporter vede intr-un sat un moş care se ţinea superbine pe prispa bordeiului. (cu ambele mâini de scaun :P)
oportunist şi-nfometat după un reportaj cu care să dea lovitura reporterul îl abordează pe moş:
- Bună ziua moşule, spune-ne şi nouă care e secretul matale? Cum de te ţii aşe de bine? Ce bei ce mănânci, cu cine şi de câte ori te fuţi?
- Hehe, măi nene, păi toată viaţa am bagabonţit, am fost de cel puţin 5/7 într-un club, m-am culcat numai dupa 5 a.m, am mâncat pe apucate ce am găsit, am dormit 12 ore, de obicei ziua, am stat mai mult beat sau mahmur decât treaz, am fumat 2-3 pachete pe zi, am futut tot ce am prins, cam ăsta a fost regimu meu de viaţă...
- Wooow, felicitări! De necrezut, sunt impresionat! Câţi ani aveţi?
- 27.

Ma bucur sa aflu vesti despre tine cu ajutorul tehnologiei avansate...da' ce sa faci daca stam pe continente diferite. Un lucru n-am inteles, pana la urma ati furat prosoapele? :)
Toate bune si astept urmatoarea povestire!

prosoapele au ramas la locu lor, Mihai. Mă bucur că citeşti rândurile scrise aici.

Anonim spunea...
noiembrie 01, 2006
 

adevarul stii care este?
ca mai bine ajungi bosorog la 27 de ani si sa atzi fii trait viata la maxim decat sa traiesti o viata obscura fara sa stii ce este viata cu adevarat si sa te bucuri de ea constient find de faptul ca viata e mult prea scurta ca sa nu o traiesti la maxim,crezi ca romani erau prosti cand au zis 'carpe diem'